Waarom is keuren zo belangrijk?
Werkt jouw bedrijf met elektrische arbeidsmiddelen? Het is essentieel om deze regelmatig te keuren om de veiligheid van je medewerkers te waarborgen. Naast veiligheidseisen, verplicht het Arbeidsomstandighedenbesluit bedrijven om periodieke keuringen uit te voeren. Hoewel dit besluit niet specificeert hoe de keuring moet plaatsvinden, biedt de NEN 3140 norm heldere richtlijnen voor de inspectie van arbeidsmiddelen. In deze blog gaan we dieper in op de NEN 3140 norm en hoe je met een apparatentester kunt zorgen dat je elektrische arbeidsmiddelen altijd veilig en conform de regelgeving zijn.
NEN 3140 Norm
Om te voldoen aan de Arbowet, moet je kunnen aantonen dat de elektrische arbeidsmiddelen gekeurd zijn. Door de NEN 3140 norm te volgen, verzeker je je ervan dat je aan deze eis voldoet. Deze norm specificeert wanneer, hoe en wat er precies gekeurd moet worden. Het vereist dat elektrische arbeidsmiddelen met passende regelmaat geïnspecteerd worden, afhankelijk van vier factoren:
1. Frequentie van gebruik
2. Deskundigheid van de gebruiker
3. De omgeving
4. Kans op beschadiging
Meer weten over de NEN 3140 norm of het keuren van elektrische arbeidsmiddelen? Volg de NEN 3140 cursus Keurmeester Arbeidsmiddelen bij onze partner Omega Energietechniek om je kennis up-to-date te houden.
Uitvoeren van een NEN 3140 Keuring
Hoe voer je een NEN 3140 keuring uit om aan de eisen van de Arbowet te voldoen? Een volledige NEN 3140 keuring bestaat uit drie onderdelen: visuele controle, meting en beproeving, en rapportage. De metingen en beproevingen worden uitgevoerd met een apparatentester. Hierbij worden de volgende aspecten gemeten:
- Isolatieweerstand of reële lekstroom
- Weerstand van de beschermingsleidingen
- Werking van aardlekbeveiligingen
- Werking van veiligheidsketens
- Werking van nulspanningsbeveiligingen
Uiteraard zijn er uitzonderingen, die je leert tijdens de cursus keuren arbeidsmiddelen. Er zijn diverse soorten apparatentesters beschikbaar voor deze metingen, variërend van voorgeprogrammeerde tot volledig instelbare modellen.
Apparatentesters: Welke te kiezen?
Er zijn verschillende apparatentesters beschikbaar, zoals de Nieaf-Smitt EazyPAT, Sonel PAT 2-E en Sonel PAT-10, die voorgeprogrammeerd zijn. Voor geavanceerdere opties zijn de Nieaf-Smitt SafetyPAT, Metrel Omega GT en Sonel PAT-86 uitstekende keuzes. Apparaten waarbij je zelf de instellingen kunt wijzigen zijn handiger voor het keuren van veel gereedschappen, omdat ze inspecties sneller kunnen opslaan en eenvoudiger bij te houden zijn. Voorgeprogrammeerde testers zijn meestal minder duur en eenvoudiger te gebruiken, ideaal als je minder dan 100 apparaten keurt.
Veel of weinig apparaten keuren?
Wanneer je veel gereedschappen inspecteert, wil je dat deze goed worden vastgelegd en de inspectie duidelijk traceerbaar is. Hiervoor zijn geavanceerde apparatentesters het meest geschikt. Voor minder dan 100 apparaten zijn voorgeprogrammeerde testers voldoende en kosteneffectiever. Bekijk hieronder de favoriete apparatentesters van onze inspecteurs, die de meeste direct uit voorraad leverbaar zijn.
1. Nieaf-Smitt SafetyPAT
De Nieaf-Smitt SafetyPAT is de favoriete keuze onder inspecteurs vanwege het gebruiksgemak met toetsenbord en camera. Deze tester kan zelfs zwerfkasten en aardlekschakelaars testen.
2. Nieaf-Smitt EazyPAT USB
De Nieaf-Smitt EazyPAT USB is iets minder geavanceerd, maar voldoet aan alle inspecteurswensen. Hij voert alle verplichte testen volgens NEN 3140 uit en biedt met zijn grote display een duidelijk overzicht van de testresultaten.
3. Sonel PAT-10
De Sonel PAT-10 is een draagbare en compacte apparatentester die zowel op accu als netspanning werkt. De meetresultaten kunnen in het interne geheugen worden opgeslagen en rapporten kunnen vanuit de software worden gegenereerd.
Met de juiste apparatentester zorg je ervoor dat je elektrische arbeidsmiddelen veilig en conform de regelgeving blijven. Kies de tester die het beste past bij jouw keuringseisen en houd je werkplek veilig.